当前位置:首页 > 学术活动 - 正文

学术活动

6月3日学术报告:Some results on the Zagreb indices of k-trees

作者:admin 点击:616 发布时间:2016-5-31 16:36:40

报告人: 美国密西西比大学 卫兵教授
Abstract: The Zagreb indices have been the focus of considerable research in computational chemistry dating back to Gutman and Trinajstic in 1972.  For a graph G, the first Zagreb index M_1 is equal to the sum of squares of the vertex degrees, and the second Zagreb index M_2 is equal to the sum of the products of degrees of pairs of adjacent vertices.  In 2004, Das and Gutman determined sharp upper and lower bounds for M_1 and M_2 values for trees along with the unique trees that obtain the minimum and maximum M1 and M2 values respectively. In this talk, we will extend the results of Das and Gutman to the generalized tree, the k-tree, where the results of Das and Gutman are for k = 1. By showing that maximal outerplanar graphs are 2-trees, we also obtain a generalization of a result of Hou, Li, Song, and Wei who determined sharp upper and lower bounds for M_1 and M_2 values for maximal outerplanar graphs. Some recent work on multiplicative Zagreb indices will also be presented.

时间:2016年6月3日上午10:00---10:50
地点:南航大理学院547报告厅

报告人简介:卫 兵,美国密西西比大学数学系教授,研究生项目负责人。1992年博士毕业于德国柏林工业大学数学系。主要从事有关图的结构性理论、图的参数以及极图理论等方面的研究工作。在对图的圈、路和因子的结构、图的控制数、图的独立多项式及图的化学指标等问题的研究中,获得一些深刻的结果。在国内工作期间,曾获得多项国家自然科学基金等项目的资助。曾经担任中国运筹学会副秘书长,中国图论学会秘书长。曾任中科院研究员,博士生导师。目前已发表论文80余篇,许多论文被国内外学者多次引用。为多个国际或国内杂志审稿。应邀在国际或国内多个学术研究机构从事合作研究。多次在国际或国内学术会议上作邀请报告。

本报告联系人:许克祥